ΚΑΡΔΕΡΙΝΕΣ Γενικές Πληροφορίες



Η καρδερίνα είναι στρουθιόμορφο πτηνό, του γένους Carduelis και ανήκει στην οικογένεια των σπιζιδών. Είναι ωδικό πτηνό και ζει κατά σμήνη σε δάση και σε λιβάδια, όπως επίσης σε κήπους και σε αγρούς. Απαντάται σε ολόκληρη την Ευρώπη, τη Βόρεια Αφρική και τη Δυτική Ασία. Είναι αποδημητικό πουλί και το φθινόπωρο μεταναστεύει σε τόπους με πιο γλυκό κλίμα. Τρέφεται σχεδόν αποκλειστικά με σπόρους αγκαθιών και με σκουλίκια. Αξιοσημείωτη είναι η αλληλεγγύη και η αγάπη που τρέφουν τα πουλιά αυτά μεταξύ τους





  ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ :  Το μήκος του πτηνού φθάνει τα 18 εκατοστά και υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε χρωματικούς συνδυασμούς. Κυρίαρχα χρώματα είναι το κίτρινο, το κόκκινο και το μαύρο. Το κεφάλι της έχει χρώμα κόκκινο και σε αυτό το χαρακτηριστικό οφείλεται η ονομασία "τουρκοπούλα" που της έδωσε ο λαός, επειδή το κόκκινο χρώμα στο κεφάλι της μοιάζει σαν το πτηνό να φορά φέσι.

     Οι αρσενικές καρδερίνες έχουν πιο έντονα χρώματα πιο σκούρα τα μαύρα σημεία τους. Θα πρέπει ένας νέος εκτροφέας να προσέξει την φτερούγα του αρσενικού πτηνού να είναι όλη μαύρη ,η κόκκινη μάσκα στο κεφάλι να φτάνει μέχρι πίσω από τα μάτια της, τα μουστάκια η τρίχες δηλαδή γύρω από το ράμφος της να είναι μαύρα και αυτά. Στο κεφάλι της το μαύρο τμήμα είναι ομοιόμορφο δίχως άσπρες τρίχες.

Στα μικρά πτηνά τα οποία δεν έχουν ντυθεί ακόμα μπορούμε και εκεί να τα ξεχωρίζουμε από την μαύρη φτερούγα και από το μαύρο μουστάκι. Όμως πολλές φορές μπορεί να γελαστούμε στα νεαρά πτηνά διότι υπάρχουν μερικές καρδερίνες που δεν μπορούμε να της ξεχωρίσουμε απόλυτα.
Οι θηλυκές καρδερίνες έχουν πιο ξεθωριασμένα χρώματα η κόκκινη μάσκα δεν καλύπτει το μάτι αλλά μέχρι την μέση του περίπου . Η φτερούγα της είναι καφέ , στο κεφάλι της στο μαύρο τμήμα έχει άσπρα φτεράκια, στο μουστάκι της έχει καφέ τρίχες και γενικότερα είναι μικρότερη σε μέγεθος από την αρσενική. Η μικρές θηλυκές καρδερίνες έχουν και αυτές καφέ φτερούγες και καφέ φτεράκια γύρω από το ράμφος τους



Το παρακάτω βίντεο αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του κελαηδισματος της καρδερίνας!







ΔΙΑΤΡΟΦΗ : Η διατροφή της Καρδερίνας αποτελείται κυρίως από μείγμα σπόρων για ευρωπαϊκές σπίζες. Γενικά χρειάζεται φρούτα και λαχανικά όπως όλες οι σπίζες και καλό είναι να διατηρούμε ένα πρόγραμμα διατροφής για να ρυθμίζουμε τη συχνότητα χορήγησης σύμφωνα με τις ανάγκες των πουλιών κάθε εποχή. Η καρδερίνα στη φύση τρέφεται και με ζωική τροφή κυρίως κατά την περίοδο της αναπαραγωγής. Στην αιχμαλωσία μπορούμε να αντικαταστήσουμε την ζωντανή τροφή με αυγοτροφή ή ακόμη και τροφή για Μάινες, η οποία περιέχει αποξηραμένα φρούτα και έντομα.Η κόκκινη μάσκα προέρχεται από λιπόχρωμα το οποίο για να διατηρηθεί πρέπει να υπάρχουν καροτίνες στη διατροφή του πουλιού. Στο πρόγραμμα λοιπόν θα πρέπει να εντάξουμε και καρότο,σπανάκι, σπιρουλίνα ίσως και κάποια αυγοτροφή από αυτές που κυκλοφορούν για τα κόκκινα καναρίνια. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται αν χορηγήσετε καταξανθίνη σε μορφή σκόνης διαλυμένη στο νερό γιατί η υπερδοσολογία μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στο συκώτι του πουλιού. Η καρδερίνα είναι περισσότερο ευαίσθητη από ότι τα καναρίνια γι' αυτό καλό είναι να αποφεύγονται τα χημικά σκευάσματα που δίνουμε στα κόκκινα καναρίνια. Ένα πολύ καλό συμπλήρωμα πλούσιο σε χρωστική είναι ο σπόρος Bella di note ο οποίος είναι φυσικό προϊόν και δεν έχει καμία αρνητική επίδραση στην υγεία του πουλιού.



ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ : Στην αναπαραγωγή χρειάζεται διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες (κυρίως στο τάισμα των νεοσσών). Η καρδερίνα προτιμάει φωλιές σε ψηλά σημεία και ανοιχτές από την επάνω πλευρά τους. Επίσης της αρέσει να βλέπει τα πάντα από τη φωλιά της. Σαν υλικό θα χρησιμοποιήσει σχεδόν τα πάντα (ίνες κοκοφοίνικα, τρίχες ζώων, ξερό χόρτο,ρίζες κ.α.) αλλά έχει μια προτίμηση στα ανοιχτόχρωμα υλικά. Τα καλύτερα αποτελέσματα με τις καρδερίνες θα τα έχουμε σε κλούβα αναπαραγωγής με πολλά φυτά και κρυμμένες φωλιές, αλλά δεν αποκλείεται να ζευγαρώσουν πουλιά και σε ευρύχωρη ζευγαρώστρα. Σε κάθε περίπτωση πάντως τα φυτά είναι απαραίτητα. Καθοριστικό στοιχείο για την επιτυχία του ζευγαρώματος είναι η κοινωνικοποίηση των πουλιών. Το ζευγάρι θα κάνει 4-6 αυγά τα οποία εκολλάπτονται μετά από 14 ημέρες περίπου. Την ευθύνη για την ανατροφή των νεοσσών την αναλαμβάνουν από κοινού και οι δύο γονείς. Τα μικρά αποκτούν φτέρωμα μετά από δύο εβδομάδες και συνεχίζουν να ταΐζονται για άλλη μια εβδομάδα εώς ότου απογαλακτιστούν. Όταν βεβαιωθούμε ότι τρώνε μόνα τους καλύτερα να τα απομακρύνουμε για να μπορέσει το ζευγάρι να προχωρήσει σε δεύτερο κύκλο αναπαραγωγής. Ένα καλό ζευγάρι συνήθως κάνει 3 - 4 γέννες το χρόνο.




ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ

1) Η καρδερίνα εκτροφής φέρει δαχτυλίδι κλειστού τύπου, στο αριστερό ή δεξί πόδι που αναγράφει:
i . τη χώρα προέλευσης,
ii . τη χρονιά γεννήσεως,
iii . τον κωδικό συλλόγου του εκτροφέα (σε περίπτωση που είναι ενταγμένος σε σύλλογο)
iv . τον κωδικό του εκτροφέα,
v . τον αύξοντα αριθμό δαχτυλιδιού
vi . και τέλος τη διάμετρο του δαχτυλιδιού.
Το δαχτυλίδι είτε είναι ασημένιου (μεταλλικού χρώματος) είτε χρώματος κατά τη χρωματολογία της COM που υποδηλώνει τη χρονιά γεννήσεως (επιπλέον της αναγραφής στο δαχτυλίδι).

2) Η διάμετρος των δαχτυλιδιών πρέπει να συνάδει με τα στοιχεία του παρακάτω πίνακα:

Μήκος (ουρά-ράμφος) (εκ.)ΥποείδηΔιάμετρος δαχτυλιδιού (χιλ.)
10-12c.c.brittanica, c.c. parva, c.c.balkanica2,35-2,5
12-14c.c. balkanica, c.c niedecki, c.c. tchussi2,5
14-15 c.c. carduelis, c.c.brevirostris, c.c. major 2,7
>15 c . c . major2,8


3) Η παρουσία δαχτυλιδιού σε πουλί, διαμετρήματος μεγαλύτερου του επιτρέποντος (σύμφωνα με τον παραπάνω πίνακα), καθιστά αυτόματα το πουλί ως μή εκτροφής, ακόμα και αν η προβληθείσα δικαιολογία θεωρείται λογική (π.χ. καθυστέρηση δαχτυλιδώματος για 1 ημέρα και αναγκαστικό δαχτυλίδωμα με μεγαλύτερης διαμέτρου δαχτυλίδι).
4) Η μη παρουσία δαχτυλιδιού στο πουλί με δικαιολογία το κόψιμο του λόγω τραυματισμού, τη χρονική καθυστέρηση δαχτυλιδώματος, την πολιτική «εκτρέφω αλλά δεν δαχτυλιδώνω», δεν κατατάσσει το εν λόγω πουλί ως εκτροφής μιας και δεν υπάρχουν αποδείξεις περί αυτού.
5) Η παρουσία εκδορών στο πόδι πουλιού που φέρει δαχτυλίδι κανονικού διαμετρήματος, ή οποιαδήποτε φθορά (γρατζουνιά, άνοιγμα κ.λ.π) στο δαχτυλίδι του, θα πρέπει να μας θέσει σε υποψία σχετικά με τη χρονική στιγμή δαχτυλιδώματος (μεταγενέστερη) αλλά και τον τρόπο (με τεχνικά μέσα), κάτι που οδηγεί σε υπόνοια απάτης.
6) Η παρουσία και δεύτερου δαχτυλιδιού, (πέραν του βασικού δαχτυλιδιού που προαναφέρθηκε) πλαστικού ή μεταλλικού κλειστού τύπου, μπορεί να συναντηθεί συχνά καθώς εξυπηρετεί καθαρά σκοπιμότητες διαχωρισμού (π.χ. θηλυκά ή γέννες) του εκτροφέα, χωρίς να αποσκοπεί σε παραφθορά στοιχείων.
7) Η καρδερίνα εκτροφής παρουσιάζει διαφορετικές συμπεριφορές όσον αφορά την οικοσιτοποίηση της και τη συμπεριφορά στο κλουβί. Μπορεί να είναι ήρεμη έως και υπερδραστήρια, κάτι το οποίο εξαρτάται από το βαθμό οικοσιτοποίησης της, τη διαμονή σε κλουβί με άλλα είδη πουλιών, τη συμπεριφορά του εκτροφέα, την ηλικία της κ.λ.π. Η συμπεριφορά της, σε καμμιά περίπτωση δεν αποτελεί κριτήριο χαρακτηρισμού ως εκτροφής ή ως άγριας, μιας και όπως προαναφέρθηκε παρουσιάζει ποικιλία συμπεριφοράς, ακόμα και κατά περιόδους (π.χ. αναπαραγωγή). Σημειωτέον είναι ότι πολλές άγριες καρδερίνες, ύστερα από μακρόχρονη διαμονή την αιχμαλωσία παρουσιάζουν ύφεση συμπεριφοράς και δραστηριότητας.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ

1) Η προμήθεια καρδερινών εκτροφής είναι καλό να γίνεται κυρίως από Έλληνες εκτροφείς, των οποίων γνωρίζουμε το ιστορικό και την εκτροφική δραστηριότητα, ούτως ώστε να μειώσουμε τις πιθανότητες ατυχούς αγοράς. Έτσι, επίσης, συμβάλλουμε στην συλλογική Ελληνική προσπάθεια εκτροφής αλλά και έχουμε πιο εύκολη και συχνή επαφή και ανταλλαγή απόψεων σε κοινά θέματα και τυχόν προβλήματα.
2) Στην περίπτωση που η προμήθεια αφορά μεγαλόσωμα υποείδη (π.χ. major ) ή μεταλλαγμένα, των οποίων δεν υπάρχει διάθεση στην Ελλάδα, απευθυνόμαστε σε έμπιστα άτομα που τα εμπορεύονται ή σε μαγαζιά μου γνωρίζουμε ότι διαθέτουν ποιοτικής προέλευσης πουλιά.
3) Θα πρέπει να ζητάμε πάντα pedigree (ιστορικό-γενεαλογικό πιστοποιητικό) για κάθε πουλί που αγοράζουμε, είτε πρόκειται για εκτροφέα είτε για μαγαζί. Αν δεν υπάρχει πιστοποιητικό(π.χ. λόγω εμπορίας), θα πρέπει να μας δοθεί τουλάχιστον αντίγραφο του κτηνιατρικού ελέγχου στον οποίο υπεβλήθη το πουλί και χαρτί πιστοποίησης της εξαγωγής/εμπορίας του πουλιού στο οποίο να αναγράφονται τα στοιχεία του δαχτυλιδιού του.
4) Πουλιά που διατίθενται στην αγορά χωρίς να υπάρχει η παραμικρή πληροφορία προέλευσης και ιστορικού, είναι άκρως επίφοβα προς αγοραπωλησία λόγω έλλειψης ιστορικών αλλά και κτηνιατρικών στοιχείων. Τέτοιου είδους αγοραπωλησίες θα πρέπει να αποφεύγονται.
5) Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε σε τι χώρο (εκτροφείο) αλλά και σε τι είδους κλουβί (διαστάσεις)έχει γεννηθεί ένα πουλί που σκοπεύουμε να αγοράσουμε. Αυτό μας βοηθάει στο να αναλογιστούμε αν έχουμε τον κατάλληλο χώρο και εξοπλισμό ώστε να αυξήσουμε τις πιθανότητες επιτυχούς αναπαραγωγής και κατόπιν να πράξουμε αναλόγως.
6) Καλό είναι να προμηθευόμαστε πουλιά από εκτροφείς που έχουμε επισκεφτεί και ελέγξει το εκτροφείο τους. Εκτροφείς που απαγορεύουν αυστηρώς την επίσκεψη στο χώρο τους, για οποιονδήποτε λόγο, είναι καλό να αποφεύγονται.
7) Η αγορά μεταλλαγμένων καρδερινών προϋποθέτει μελέτη πρώτα από όλα βασικών στοιχείων γενετικής των μεταλλάξεων και κατόπιν βολιδοσκόπηση των αναγκών αλλά και των δυνατοτήτων της εκτροφής μας.
8 ) Η σωστή νοοτροπία εκτροφής έχει ως στόχο την παραγωγή πουλιών με εύρωστα χαρακτηριστικά (συμπεριλαμβανομένου του μεγέθους), υγιή και όσο το δυνατόν πιο οικοσιτοποιημένα.
9) Ο εκθεσιασμός των πουλιών ενός εκτροφέα σε μια έκθεση είναι η επιβράβευση των κόπων του και η ουσία του «εκτρέφω». Η κρίση και η βαθμολογία των πουλιών του από τους κριτές είναι ο οδηγός που θα χρησιμοποιήσει ώστε να σχεδιάσει πολιτική αναπαραγωγής της επόμενης χρονιάς. Ο εκτροφέας που δεν εκθέτει τα πουλιά του στερείται ευρύτερα αναγνωρισμένης παρουσίας και των ωφελημάτων μιας κρίσης και βαθμολόγησης των πουλιών του, καθώς και οποιασδήποτε συλλογικής ελληνικής προσπάθειας.





ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ

Μετάλλαξη στα πουλιά είναι όταν αλλάζει από την φύση ο γεννότυπος του και αυτό εμείς αυτό το αντιλαμβανόμαστε στο φαινότυπο (αυτό που βλέπουμε), δηλαδή το χρώμα του πουλιού έχει αλλάξει και η εμφάνιση του δεν έχει τα χρώματα του αρχέγονου του είδους.
Η μετάλλαξη μεταφέρεται κληρονομικά, από γενιά σε γενιά. Ανάλογα που είναι η θέση των γονιδίων που κάνουν την μετάλλαξη εννοείται σε ποίο χρωμόσωμα είναι συνδεδεμένο, έχουμε δύο διαφορετικούς τύπους μετάλλαξης την φυλοσύνδετη μετάλλαξη και την αυτοσωματική. Οι πιο πολλές μεταλλάξεις είναι δεμένες με τα χρωματοσώματα X & Y που είναι υπεύθυνα για το φύλλο του πουλιού. Στις αυτοσωματικές μεταλλάξεις τα γονίδια της μετάλλαξης είναι δεμένα με τα υπόλοιπα ζευγάρια χρωματοσωμάτων, δηλαδή πλην του X & Y.
Έτσι βλέπουμε πως η βασική διαφορά των δύο μεταλλάξεων είναι ότι η φυλοσύνδετη έχει σχέση με το φύλλο, γι’αυτό ποτέ δεν μπορεί να είναι φορέας της μετάλλαξης το θηλυκό, είναι μόνο τα αρσενικά, τα θηλυκά έχουν την μετάλλαξη μόνο στο φαινότυπο. Ενώ στην αυτοσωματική μετάλλαξη μπορούν να είναι και τα θηλυκά και τα αρσενικά φορείς της μετάλλαξης.
Οι πιο πάνω μεταλλάξεις έχουν και επί μέρους χαρακτηριστικά όπως επικρατούσα ή υπολειπόμενη. Υπολειπόμενα γονίδια δεν μπορούμε να συνεχίσουμε αν είναι παρόντα επικρατούντα γονίδια.
Τελικά έχουμε 4 διαφορετικά στοιχεία που παίζουν ρόλο στις μεταλλάξεις.
Οι μεταλλάξεις λοιπόν είναι:
Φυλοσύνδετη ή Αυτοσωματική
Επικρατούσα ή Υπολειπόμενη
Στις καρδερίνες λοιπόν συμβαίνουν τα εξής
Φυλοσύνδετες - υπολειπόμενες
Παστέλ, Αχάτης, Καφέ, Λουτίνο, Ιζαμπέλα ( είναι μετάλλαξη από Αχάτη και Καφέ ), Σατινέ (είναι μετάλλαξη από Λουτίνο και Καφέ ).
Αυτοσωματική – υπολειπόμενη
Αλμπίνο, Ασπροκέφαλη, Οπάλ.
Αυτοσωματική – επικρατούσα.
Κίτρινο

Υπάρχουν ακόμα οι μεταλλάξεις Eύμο, Φαιό, Ασπρόλαιμο που είναι πολύ καινούργιες και ακόμη δεν ξέρουμε σίγουρα πως κληρονομούνται αυτές οι μεταλλάξεις.
Όλες οι παραπάνω μεταλλάξεις, όταν βρίσκονται στον φαινότυπο του πουλιού, είναι ορατές και μπορούμε να δούμε τα χρώματα της μετάλλαξης.
Υπάρχει όμως η περίπτωση του «ΦΟΡΕΑ» της μετάλλαξης. Εδώ δεν είναι ορατή η μετάλλαξη αλλά υπάρχει στα γονίδια του πουλιού και μεταβιβάζεται στους απογόνους του είτε ως ορατή είτε ως γονιδιακή.
Για να γίνει πι κατανοητό δείτε ένα παράδειγμα.
Ζευγάρωμα Αρχέγονου αρσενικού Χ Αχάτη θηλυκό (ορατή μετάλλαξη).
Όλοι οι απόγονοι αυτού του ζευγαρώματος θα είναι (φαινομενικά) αρχέγονα πουλιά. Κάποια αρσενικά, όμως, θα είναι «φορείς» της μετάλλαξης Αχάτης.
Αυτά τα νέα αρσενικά αρχέγονα, φορείς αχάτη (μη ορατή μετάλλαξη), αν ζευγαρώσουν με αρχέγονο θηλυκό θα δώσουν κάποιους θηλυκούς απογόνους Αχάτες (ορατή μετάλλαξη).
Αυτός είναι και ο μόνος τρόπος να καταλάβουμε ποτέ κάποιο αρσενικό πουλί είναι φορέας κάποιας μετάλλαξης.
Στα πιθανά ζευγαρώματα που θα εμφανιστούν, επιλέγοντας την φωτογραφία της χρωματικής μετάλλαξης που σας ενδιαφέρει, ισχύουν τα εξής :
1-Το πρώτο πουλί είναι πάντα το αρσενικό.
πχ Ζευγάρωμα αρχέγονο Χ αχάτη, αρχέγονο είναι το αρσενικό πουλί.
2- Το σύμβολο «/» σημαίνει «φορέας», π.χ. αρχέγονο / παστέλ = αρχέγονο φορέας παστέλ .