Μικροί Παπαγάλοι (Budgerigars , Lovebirds) Γενικές Πληροφορίες

  • Budgerigars
ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ : Από τα πλέον δημοφιλή οικόσιτα είδη παπαγάλων που είναι ιδιαίτερα αγαπητά για τον παιχνιδιάρικο αλλά ταυτόχρονα γλυκύτατο χαρακτήρα τους, είναι τα παπαγαλάκια Budgerigar ή τα λεγόμενα Κοινά Παπαγαλάκια. Μελετήθηκαν το 1840 από τον Βρετανό ορνιθολόγο John Gould και έκτοτε έγιναν ευρέως γνωστά σε όλο τον κόσμο.

Προέρχονται από την μακρινή Αυστραλία και ζουν σε μεγάλα σμήνη σε λιβάδια, σε ανοιχτές θαμνώδεις, δασώδεις και γεωργικές εκτάσεις, με ψηλά δέντρα όπως ακακίες και ευκάλυπτος, με ιδιαίτερη προτίμηση όπου υπάρχει κοντά νερό. Το όνομά τους που μεταφράζεται ως "καλό φαΐ", προήλθε από τους αυτόχθονες ιθαγενείς οι οποίοι τα χρησιμοποιούσαν σαν μεζεδάκια τα οποία τα τρώγανε σε ξυλάκια!

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ :   ΜΕΓΕΘΟΣ : Το μέγεθος τους είναι περίπου 18 εκατοστά.

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ :  Αυτό το είδος παπαγάλων ξεχωρίζει πολύ εύκολα από την μεμβράνη που έχουνε στην μύτη τους (το μέρος στο οποίο έχουν τα ρουθούνια τους). Στα αρσενικά η μεμβράνη αυτή είναι μπλέ ή γαλάζιου χρώματος ενώ στα θηλυκά είναι καφέ χρώματος. Τα παραπάνω αφορούν τα ενήλικα πτηνά , στα μικρά το χρώμα δεν εχεί προσδιοριστεί ακόμη.

Γενικότερα τα Budgies είναι πολύ κοινωνικά πτηνά και πολύ δραστήρια. Καλό είναι να διατηρούνται 2 ή περισσότερα μαζί για να μην νιώθουν μοναξιά.Οι χρωματισμοί τους ποικίλουν αλλά τα βασικά χρώματα τους είναι το πράσινο , το μπλε , το κίτρινο και το άσπρο. Αυτά τα πουλάκια ζούνε περίπου 8 χρόνια , αν και είχα ένα που έζησε περίπου 12 χρόνια!

Η παρακάτω φωτογραφία απεικονίζει ένα αρσενικό μπλε Budgy (μπλε μεμβράνη στα ρουθούνια) και ενα θηλυκό κίτρινο (Lutino) Budgy (ανοικτό καφέ χρώμα στην μεμβράνη).
ΚΑΤΑΛΗΛΗ ΔΙΑΜΟΝΗ : Μπορείτε να τα τοποθετήσετε σε κλουβιά (κοινές ζευγαρώστρες τα ζευγάρια) , σε εσωτερικά πτηνοτροφεία ή σε υπαίθρια πτηνοτροφεία. Μπορείτε μέσα στα κλουβιά να τοποθετήσετε διάφορα παιχνίδια όπως κούνιες και σκάλες για να μπορούν να παίζουν. Οι κούρνιες τους πρέπει να είναι κατά προτίμηση ξύλινες σε διάφορες διαμέτρους αλλά όχι πολύ μικρές ή πολύ μεγάλες. Γενικά είναι ανθεκτικά πουλιά και έχουν αντοχή στο κρύο και στη ζέστη. Το χειμώνα μπορούν να μείνουν έξω στο κλουβί τους μέχρι 10 βαθμούς κελισίου περίπου αρκεί να μήν είναι σε ρεύματα αέρος. Αν έχετε εξωτερικό πτηνοτροφείο τότε πρέπει να τους φτιάξεται ένα νυκτερινό κατάλυμα έτσι ώστε να προστατεύοντε από το κρύο.ΤΡΟΦΗ :       Τρέφονται με βασική διατροφή από μείγμα σπόρων κατάλληλο για παπαγάλους Αυστραλίας (παπαγαλίνη) εμπλουτισμένη με λίγη βρόμη και ίσως λίγο πολύ ψιλό ηλιόσπορο. Ακόμα συμπληρώνουμε την διατρόφη τους με λίγη αυγοτροφή ή ακόμα καλύτερα με μισό βραστό αυγό την εβδομάδα το οποίο είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες. Ακόμα συμπληρώνουμε την εβδομαδιαία τους διατρόφη με ένα κομμάτι μήλο. Τέλος χρειάζοντε ένα κόκκαλο σουπιάς να υπάρχει πάντα μέσα στο κλουβί τους.
ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ :  Είναι αρκετά εύκολο να αναπαράγετε αυτά τα πουλιά σε κλουβιά μήκους 55εκ-65εκ (κοινές ζευγαρώστες). Οι φωλιές που χρησιμοποιούν αυτά τα πουλιά είναι κλειστά κουτιά ορθογώνιου σχήματος τα οποία έχουν μία τρύπα για είσοδο. Οι διαστάσεις της φωλιάς είναι οι εξής : Μήκος περίπου 25εκ. , πλάτος 16εκ , ύψος περίπου 18εκ. και η διάμετρος της τρύπας εισόδου πρέπει να είναι 5εκ. περίπου. Η φωλιά είναι αναγκαίο να έχει ένα βαθούλωμα διαμέτρου 8εκ. και βάθους 2εκ. έτσι ώστε να μην κατρακυλάνε τα αυγά. Η είσοδος της φωλιάς πρέπει να βρίσκεται στην αντίθετη μεριά από την θέση του βαθουλώματος. Αυτού του είδους τις φωλιές μπορείτε να τις προμηθευτείτε από το εμπόριο ή αν θέλετε μπορείτε να την κατασκευάσετε μόνοι σας.

     Η κατάλληλη αναπαραγωγική περίοδος είναι μεταξύ Μαρτίου και Σεπτεμβρίου. Τα πουλάκια που προορίζονται για αναπαραγωγή  πρέπει να είναι 1 έτους τουλάχιστον αν και αυτού του είδους παπαγάλοι θεωρούνται ώριμοι από τους 6 μήνες ποτέ δεν πρέπει να τους βάζουμε για αναπαραγωγή πριν τον 1 χρόνο. Γενικά γεννούν 4-6 λευκά αυγά τα οποία τα επωάζει αποκλειστικά το θηλυκό επί 18 ημέρες περίπου. Όταν εκκολαφθούν τα μικρά ανατρέφονται και από τους 2 γονείς για 5-6 εβδομάδες μέχρι τα πουλάκια να γίνουν αυτόνομα. Στις 2,5 εβδομάδες αρχίζουν και βγάζουν φτερά και παίρνουμε μία ιδέα για το χρώμα των φτερών τους. Στους 3 με 4 μήνες αποκτούν το οριστικό χρώμα τους. Το χαρακτηριστικό γνώρισμα των νέων πουλιών είναι το σκούρο ράμφος τους και τα μάτια τους που είναι σκούρα χωρίς καθόλου λευκή ίριδα.

     Η διατροφή που θα έχουν πριν και κατά την διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου παίζει σπουδαίο ρόλο για την επιτυχία της αναπαραγωγής. Περίπου ένα μήνα πριν την αναπαραγωγή αρχίζουμε και τα ταΐζουμε περισσότερη αυγοτροφή , βραστά αυγά , φρούτα (μήλο,αχλάδι) και λαχανικά (μαρούλακι , καρότο). Συνεχίζουμε αυτήν την διατροφή μέχρι την εκκόλαψη του πρώτου αυγού , από εκείνη τη μέρα παρέχουμε καθημερινώς αυγοτροφή και βραστά αυγά έτσι ώστε οι νεοσσοί να τρέφονται με τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες (βραστά αυγά).


    

ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ :   Υπάρχουν πολλές χρωματικές ποικιλίες οι οποίες έχουν σαν βασικά χρώματα τα μπλε , πράσινο , κίτρινο και άσπρο. Εδώ αξίζει να σημειώθεί οτι τα παπαγαλάκια εκθέσεως είναι πολύ μεγαλύτερα απο τα κοίνα παπαγαλάκια και λίγο ακριβότερα. Παρακάτω παραθέτωνται φωτογραφίες με διάφορες χρωματικές ποικιλίες.


  • Lovebirds (Agapornis)